środa, 3 kwietnia 2013

Schmand kuchen- mandarynkowe ciasto z kremowa nuta i cynamonem


  • Składniki:
4 jajka
2 filiżanki cukru
2 cukry waniliowe
3 i 1/2 filiżanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 filiżanka wody  fazowanej
1 filiżanka oleju
1 olejek pomarańczowy
Ponadto:
3 puszki mandarynek
600 ml śmietany 30%
600g serka homogenizowanego
50g cukru pudru
0,5 filiżanki cukru
1,5 łyżeczki cynamonu
  • Sposób wykonania:
  Całe jajka zmiksować z cukrem. Cały czas miksując dodawać kolejne składniki: olej,olejek pomarańczowy, wodę gazowaną, cukry waniliowe, zwalniając obroty dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę. Ja wylałam go na mniejszą i baaardzo wyrosło, także polecam dużą blachę:) Na ciasto ułożyć mandarynki odsączone wcześniej z soku. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 min.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy krem.
 
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Kiedy jest już sztywna, dodajemy do niej porcjami serek homogenizowany i cały czas miksujemy na małych obrotach. Po połączeniu składników, krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście. Posypujemy cukrem wymieszanym uprzednio z cynamonem. Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz