piątek, 19 kwietnia 2013

Sernik kajmakowy



  • Składniki:
Na ciasteczkowy spód:
130g kruchych ciastek
50g rozpuszczonego masła
Na masę serową:
600g twarogu
250g serka mascarpone
3/4 szklanki cukru
1 łyżka skrobii ziemniaczanej
1 puszka 580g masy kajmakowej
4 jajka
  • Sposób wykonania:
Ciasteczka blendujemy na mąkę, lub wkładamy do foliowego woreczka i tłuczemy wałkiem do uzyskania sypkiej masy. Następnie łączymy je z roztopionym masłem. Masa nie musi być spójna:) Tak przygotowany spód ciasta wysypujemy na tortownicę o średnicy 24 cm i do momentu położenia na nim masy serowej pozostawiamy w lodówce.
Przygotowujemy masę serową. Całe jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej białej masy, następnie dalej miksując stopniowo dodajemy twaróg oraz ser mascarpone, a na końcu przesianą mąkę ziemniaczaną. Masę rozdzielamy na dwie porcje. Do jednej dodajemy 250g masy kajmakowej. Masę serowo-kajmakową kładziemy na spodzie ciasteczkowym. Pieczemy w temp. 150 stopni przez 25 minut. Po tym czasie sernik wyciągamy z piekarnika i wlewamy na niego pozostałą masę serową. Pieczemy jeszcze 60 min w temp. 150 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika i wystudzeniu sernik smarujemy podgrzaną (ok. 20s w mikrofalówce) resztą masy kajmakowej. Smacznego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz