- Składniki:
Na okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok. 20cm należy upiec biszkopt z 5 jajek.
5 jajek
150g cukru
130g mąki
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Mus czekoladowy
3 jajka + 3 żółtka
150g drobnego cukru
1 łyżka kakao
200ml śmietany kremówki 30%
100g masła ( polecam dać mniej ok. 80g)
250 g gorzkiej czekolady
Krem z nuttelli (ferrero roche)
400g nutelli
200 ml śmietany kremówki 30%
120g rozdrobnionych orzechów włoskich
1-2 łyżki rumu ( ja dodałam orzechówkę)
można dodać pokruszone wafle orzechowe dobrej marki (aby nie zmiękły)
Masa wiśniowa
400ml soku z wiśni (kompotu)
wiśnie drylowane ok.200g ( z kompotu lub cherry:)
1 budyń waniliowy
1 łyżka cukru
Do dekoracji:
Wiśnie, migdały, borówki w zależności od inwencji:)
- Sposób wykonania:
Wykonujemy krem czekoladowy. Do metalowej miski wsypujemy ok. 50g cukru, dodajemy żółtka oraz śmietankę. Mieszamy składniki i umieszczamy je w kąpieli wodnej, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. W połowie podgrzewania należy do masy dodać kakao. Kiedy masa zgęstnieje, miskę ściągamy z kąpieli wodnej, od razu dodajemy masło oraz połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia składników. Jeśli tłuszcz oddziela się od masy, polecam użyć wolnych obrotów miksera:). Ubijamy białka z trzech jajek i kiedy masa wystygnie dodajemy do niej porcjami sztywną pianę- mus gotowy:)
Przechodzimy do kremu z nutelli. W tym celu kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Nutellę umieszczamy w misce i mieszając dodajemy do niej porcjami śmietanę, na koniec wlewamy alkohol oraz orzechy, można również dorzucić pokruszone wafle. Masę wstawiamy w zimne miejsce, aby trochę zgęstniała.
I ostatnia już masa wiśniowa! Przygotowujemy ją jak zwykły budyń tylko, że na soku z wiśni. Większą część soku podgrzewamy, do mniejszej części wsypujemy budyń i cukier, a następnie mieszamy. Budyń wymieszany z sokiem, wlewamy do gotującego się soku z wiśni i podgrzewamy aż do zgęstnienia. Ściągamy z ognia, dodajemy wiśnie i odstawiamy do wystygnięcia.
Spodnią część biszkoptu smarujemy grubą warstwą kremu z nutelli . Zostawiamy go troszkę do wysmarowania wierzchu tortu. Przykrywamy masę kolejnym biszkoptowym krążkiem, nakładamy na niego gruba warstwę musu czekoladowego, a na musie układamy masę wiśniową. Przykładamy ostatni już krążek ciasta. Wierzch smarujemy kremem z nutelli, boki resztą musu czekoladowego. Zdobimy migdałami, wiśniami lub wedle upodobań:) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz