piątek, 8 marca 2013

Risotto z warzywami


  • Składniki:
Ryż do risotto (Ilość ryżu w zależności od ilości osób:) Przyjmuje się, że dla jednej osoby wystarczy 1 duża garść ryżu:))
ok. 2 litry bulionu warzywnego (Może być ugotowany własnoręcznie, lub wersja dla leniwców- z kostek rosołowych)
oliwa z oliwek
2średnie cebule
1 łyżka masła
Ulubione warzywa 
  • Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek- tak, aby przykryła całe dno. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, a po paru minutach ryż. Smażymy go około parę minut nie dłużej. Przypalony ryż raczej do risotto się nie nada... Po przysmażeniu nadal powinien mieć biały kolor. Następnie do ryżu dolewamy porcjami przygotowany wcześniej bulion. Dodajemy go, aż do momentu,kiedy ryż będzie miękki, co należy co jakiś czas sprawdzać:). Cały proces powinien trwać około 20 minut. Na samym końcu do ryżu dodajemy masło.
Tymczasem na osobnej patelni podsmażamy wybrane warzywa. Przyprawiamy je wg naszych upodobań, a następnie dodajemy do przygotowanego risotto. Bon appetit! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz