piątek, 8 marca 2013

Puszysta baba pomaranczowa z polewa czekoladowa

  • Składniki na ciasto:
200g mąki tortowej
100g skrobi kukurydzianej ( ja dodałam mąkę kukurydzianą:) )
180g cukru
150g masła
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 pomarańcze
  • Składniki na polewę:
 200g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
4 łyżki słodkiej śmietanki
  •  Sposób wykonania:
Miękkie masło miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka w całości i miksujemy na wolniejszych obrotach. Z pomarańczy ścieramy skórkę i dodajemy ją do masy. Wyciśnięty sok, mieszamy ze skrobią kukurydzianą, a następnie z całą masą. Na samym końcu dodajemy mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w formie silikonowej, lub w zwykłej formie na babkę wysmarowanej uprzednio margaryną i obsypaną bułką tartą. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu babę smarujemy polewą czekoladową. W tym celu należy w kąpieli wodnej rozpuścić wymienione składniki i po takim przygotowaniu wylać ją na ciasto. Smacznego:)!
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz