sobota, 9 marca 2013

Bardzo mleczna kanapka


  • Składniki:
Biszkopt:
Biszkopt piekę wg reguły mojej mamy, która ilość mąki i cukru dobiera mnożąc ilość jajek x 30:P autentycznie. Także w celu wykonania biszkoptu potrzebujemy:
6 jajek
180g mąki
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy 
3 łyżki kakao
 Krem mleczny:
300g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (175g)
100 ml mleka (płynne)
400g mleka w proszku
Polewa
100g czekoladymlecznej
100g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
50ml mleka
  • Sposób wykonania:
Przygotowujemy biszkopt. W tym celu oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Zwalniamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Resztę składników tj.mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy partiami do masy mieszając ją drewnianą łyżką. Masę biszkoptową przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach ok. 25x 30 cm i pieczemy ok. 15 min w termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy go w poprzek na dwie części.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Mleko zagotowujemy, a następnie schładzamy. Miksujemy masło wraz z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy przestudzone mleko, a na samym końcu mleko w proszku. Polewamy polewą czekoladową: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami masła i mlekiem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!:)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz