sobota, 2 marca 2013

Ciasto na budyniu malinowym


  • Składniki na biszkopt:
 5 jajek
150 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Składniki na masę śmietanową oraz malinową:
500 ml śmietany kremówki (30%)
3 usztywniacze do śmietany
3 cukry waniliowe
3 budynie waniliowe*
1 l soku malinowego*
Herbatniki petitki
Cukier puder

* Zamiast budyniu i soku można przygotować masę z dostępnej w Polsce "Rote Grütze", masa może również zmieniać smak w zależności od naszej nieograniczonej wyobraźni! Budyń możemy ugotować na soku z wybranych owoców np. pomarańczy, marakui itd.




  • Sposób wykonania:
Pieczemy biszkopt. Białka jajek ubijamy na puszystą pianę, dodając pod koniec ubijania cukier oraz cukier waniliowy. Do masy dodajemy żółtka jajek oraz przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20min.
Kiedy biszkopt wystygnie, rozsmarowujemy na nim schłodzoną masę budyniową. Masę przygotowujemy bowiem jak zwykły budyń. Do gotującego się soku dodajemy rozpuszczoną w małej jego części mieszaninę soku i budyniu. Na masie budyniowej umieszczamy śmietanę ubitą wcześniej z cukrem waniliowym oraz usztywniaczami. Na śmietanie z kolei kładziemy herbatniki petitki i smarujemy lukrem z cukru pudru. Smacznego!:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz