poniedziałek, 25 lutego 2013

Mini strucle

  •  Składniki:
250g mąki
100g masła
20g świeżych drożdży
40 g cukru
50ml mleka
1 cukier waniliowy
2 żółtka
szczypta soli
ulubione bakalie (np. rodzynki, kandyzowona skórka pomarańczowa, płatki migdałów)
Ponadto:

100 g masy marcepanowej
cukier puder glukoza

Z podanej ilości składników wyjdzie około 35 szt. mini strucli

  • Sposób wykonania: 
W misce ugniatamy ciasto z podanych składników na końcu dodając bakalie. Formujemy w rękach placki mniej więcej o średnicy 5 cm, kładąc na środek kawałek marcepanu. Sklejamy ciasto tworząc "mini wałek". Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 stopni. Na koniec obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z glukozą. Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz