poniedziałek, 25 lutego 2013

Babka rumowa


  • Składniki:
400 g mąki
175g cukru
125g masła
2jajka
1 szklanka jogurtu lub maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kakao
1 olejek rumowy lub 50 ml prawdziwego rumu
wedle upodobań: rodzynki :) 
Ponadto na czekoladowo- rumową polewę:
50 g margaryny 
3 łyżki wrzątku
200 g cukru pudru
2 łyżki kakao
parę kropel olejku  rumowego


  • Sposób wykonania:
Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka ciągle miksując. Dodajemy mąkę wraz z jogurtem oraz kakao i olejek rumowy. Mieszamy aż do całkowitego połączenia składników
Ciasto umieszczamy w formie na babkę uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Podane składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Po wystudzeniu babkę oblewamy polewą czekoladową. Na załączonych zdjęciach babka została wzbogacona kremem pistacjowym prosto z Włoch! Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz