sobota, 23 lutego 2013

Pavlova z mascarpone i truskawkami

  • Składniki:
300 g drobnego cukru
6 białek
1 płaska łyżka mąki/ skrobii ziemniaczanej 
250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
cukier waniliowy
50 g drobnego cukru
500 g truskawek
  • Sposób wykonania:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania należy porcjami dodawać cukier, a na samym końcu mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego kremu. Tak przygotowaną masę umieszczamy w formie o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 170 stopni przez ok 1,5 h.
Tak upieczoną bezę należy wystudzić.
Należy przygotować krem. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec ubijania dodając drobny cukier oraz cukier waniliowy. Ubitą śmietanę stopniowo łączymy z mascarpone. Dodajemy połowę pokrojonych truskawek (na samym końcu, aby krem nie zrobił nam się różowy). Ja bezę przekroiłam na dwie części i w środku umieściłam krem. Można go też bezpośrednio nałożyć na bezę i udekorować truskawkami. Smacznego!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz