sobota, 23 lutego 2013

Kremowe ciasto dyniowe


  • Składniki:
800 g dyni
100 ml kwaśnej śmietany
160 g białego cukru
2 łyżki miodu
180 g maki kukurydzianej
4 jajka
olejek waniliowy
2 pomarańcze
60 g masła

  • Sposób wykonania:
Dynię należy pokroić na mniejsze kawałki, dodać do niej startą skórkę oraz wyciśnięty sok z 2 pomarańczy. Należy ją gotować tak długo aż zmięknie. Po przestudzeniu do dyni dodajemy masło i olejek waniliowy, a następnie miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy cukier, miód, śmietanę oraz jajka, na końcu mąkę. ciasto wylewamy do kwadratowej formy o wymiarach mniej więcej 24 x 30 cm wyłożonej uprzednio folią  aluminiową. Pieczemy ok 40 min w temperaturze 180 stopni. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz