- Składniki na biszkopt:
150 g cukru
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
- Składniki na masę śmietanową oraz malinową:
3 usztywniacze do śmietany
3 cukry waniliowe
3 budynie waniliowe*
1 l soku malinowego*
Herbatniki petitki
Cukier puder
* Zamiast budyniu i soku można przygotować masę z dostępnej w Polsce "Rote Grütze", masa może również zmieniać smak w zależności od naszej nieograniczonej wyobraźni! Budyń możemy ugotować na soku z wybranych owoców np. pomarańczy, marakui itd.
- Sposób wykonania:
Kiedy biszkopt wystygnie, rozsmarowujemy na nim schłodzoną masę budyniową. Masę przygotowujemy bowiem jak zwykły budyń. Do gotującego się soku dodajemy rozpuszczoną w małej jego części mieszaninę soku i budyniu. Na masie budyniowej umieszczamy śmietanę ubitą wcześniej z cukrem waniliowym oraz usztywniaczami. Na śmietanie z kolei kładziemy herbatniki petitki i smarujemy lukrem z cukru pudru. Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz