500 g wybranego makaronu u mnie akurat był to włoski makaron 3 kolorowy gemelli, ale równie dobrze, a nawet lepiej sprawdził by się w przypadku tego dania makaron tagliatelle
250 ml słodkiej śmietanki, może być nawet ta 12%
1 łyżka kremowego serka (np. Philadelphia)
ok. 50 g masła
1 g szafranu
sól
pieprz
1 średnia cebula
1 mozzarella
parmezan/żółty ser, wg upodobania
Makaron gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Musi być aldente:). W międzyczasie przygotowujemy sos. Na dużej patelni roztapiamy masło i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się ładnie zeszkli dolewamy śmietanę oraz serek. Zagotowujemy. Dodajemy szafran, doprawiamy solą i pieprzem,dodajemy mozzarellę. Pozostawiamy na wolnym ogniu do zagęszczenia. Sos nie może być za rzadki.
Do tak przygotowanego sosu wrzucamy uprzednio ugotowany makaron. Mieszamy i podajemy !:) Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz