- Składniki:
175g cukru
125g masła
2jajka
1 szklanka jogurtu lub maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g kakao
1 olejek rumowy lub 50 ml prawdziwego rumu
wedle upodobań: rodzynki :)
Ponadto na czekoladowo- rumową polewę:
50 g margaryny
3 łyżki wrzątku
200 g cukru pudru
2 łyżki kakao
parę kropel olejku rumowego
- Sposób wykonania:
Ciasto umieszczamy w formie na babkę uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Podane składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Po wystudzeniu babkę oblewamy polewą czekoladową. Na załączonych zdjęciach babka została wzbogacona kremem pistacjowym prosto z Włoch! Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz