- Składniki:
Biszkopt piekę wg reguły mojej mamy, która ilość mąki i cukru dobiera mnożąc ilość jajek x 30:P autentycznie. Także w celu wykonania biszkoptu potrzebujemy:
6 jajek
180g mąki
180g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
3 łyżki kakao
Krem mleczny:
300g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru (175g)
100 ml mleka (płynne)
400g mleka w proszku
Polewa
100g czekoladymlecznej
100g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
50ml mleka
- Sposób wykonania:
W międzyczasie przygotowujemy masę. Mleko zagotowujemy, a następnie schładzamy. Miksujemy masło wraz z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy przestudzone mleko, a na samym końcu mleko w proszku. Polewamy polewą czekoladową: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dwoma łyżkami masła i mlekiem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz